Jak powszechnie wiadomo, organizowanie wesela wymaga ogromnego wysiłku jak również zaangażowania. Pomimo, iż z całą pewnością, jest to najcudowniejszy moment w życiu Pary Młodej, to w trakcie organizacji niezwykle często pojawia się masa pytań i wątpliwości, począwszy od decyzji, kogo zaprosić, przez usadzenie przy stołach, aż po dobór dań weselnych. Wbrew pozorom, dobór potraw do karty menu serwowanej w trakcie przyjęcia weselnego nie jest prostym zadaniem. Wybierając poszczególne potrawy serwowane na przyjęciu weselnym, warto wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii.
Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na aspekt, iż gusta weselnych gości z całą pewnością będą się znacząco różnić. Warto przeprowadzić z gośćmi weselnymi wywiad dotyczący ich upodobań, oraz tego, czy przebywają na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, a także tego, czy posiadają oni uczulenie na poszczególne składniki dań. Jeżeli tego typu rozmowa z gośćmi weselnymi nie jest możliwa, dobrym pomysłem może być dobór potraw znajdujących się w tzw. zestawie podstawowym. Z całą pewnością, potrawy kryjące się pod tą nazwą przypadną do gustu sporej większości gości weselnych. Znajdują się w nim potrawy takie jak tradycyjny rosół z kury, kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki opiekane lub gotowane na wodzie, jak również słodkości w postaci gałek lodów oraz szarlotki na ciepło.
Istotną sprawą jest także liczba podawanych potraw – w przypadku wesela, menu składa się najczęściej z 5-ciu dań na gorąco a także dodatkowych przekąsek podawanych na zimnej płycie. Dokonując doboru konkretnych potraw, trzeba również zaplanować, godziny, w których będą one serwowane naszym gościom. W zależności od tego, o której godzinie rozpocznie się Wasze wesele, musicie zatem dobrać właściwą ilość ciepłych posiłków. Wspomniane dania korzystnie jest podawać średnio co trzy godziny. W ten sposób, Wasi goście zjedzą ciepłe posiłki zarówno podczas rozpoczęcia wesela w postaci obiadu, a także po oczepinach jak również w trakcie weselnej zabawy. Warto również mieć na uwadze, że między podawanymi gorącymi potrawami, goście powinni mieć dostęp do przywołanej wcześniej zimnej płyty, a także, co najważniejsze – równo o północy powinien zostać zaserwowany weselny tort.